Ananasówka

Zdrowotne właściwości tej nalewki to wzmocnienie dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Posiada doskonałe właściwości przeciwgorączkowe  korzystne w stanach przeziębienia i wiosennej grypy. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.

Składniki

  • 0,5 l spirytusu,
  • Ananas
  • Syrop cukrowy przyrządzony z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru

Przyrządzenie

Do dużego słoja wlać 0,5 l spirytusu. Ananasa obrać ze skórki, odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać sznurkiem. W słoiku nad powierzchnią spirytusu umocować owoc w taki sposób by dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie, postawić w zimnym  i ciemnym miejscu na okres dwóch tygodni.

Po tym czasie usunąć pozostałości owocu i przygotować syrop cukrowy przyrządzony z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru. Do gorącego syropu powoli wlać ananasowy spirytus. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić. Całą zawartość rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Przez okres pół roku trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym. Po tym czasie ananasówka nadaje się do spożycia.

Dawkowanie

Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *