Konfitura czereśniowa

SKŁADNIKI

  • 1 kg ciemnych czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 szklanki wody

WYKONANIE

  1. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Zagotować wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucić owoce, gotować 5 minut. Odstawić pod przykryciem do następnego dnia.
  2. Następnego dnia czereśnie doprowadzić do wrzenia. Smażyć aż konfitura będzie gęsta. Pod koniec smażenia dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.
  3. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Zamknąć je, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować w kąpieli wodnej 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *