Nalewka czosnkowa z winem

Nalewka bardzo dobrze radzi sobie z problemami trawiennymi i zapobiega niestrawnością. Ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Pomocna przy leczeniu przeziębienia i grypy. Polecana również przy problemach z cukrzycą, migreną i nadciśnieniem. Chroni również przed przeziębieniem.

 

Składniki

  • 250 g ząbków czosnku
  • 1 l białego wytrawnego wina gronowego
  • 50 ml 70% wódki zrobionej ze spirytusu
  • 3 łyżki stołowe miodu

 

Przyrządzenie

Czosnek obrać z łusek i zmiażdżyć. Białe wino wymieszać z miodem i wódką. Wszystko wymieszać. Pozostawić w ciepłym lub słonecznym miejscu przez dwa tygodnie, a następnie przefiltrować i zlać do butelek.

 

Dawkowanie

Pić raz dziennie po dwie łyżki stołowe przed posiłkiem.

Dodaj komentarz