Nalewka kminkowa

Nalewka ta może być stosowana przy bólach żołądka i wątroby. Dobrze działa przy zaburzeniach trawienia i innych dolegliwościach przewodu pokarmowego. Ogranicza fermentację jelitową i pomaga przy wzdęciach, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Składniki

  • 200 g nasion kminku
  • 2 litry 60% wódki zrobionej ze spirytusu
  • Syrop cukrowy

Przyrządzenie

Do słoja wsypać 200 g kminku. Można wykorzystać gotowy lub utłuc w moździerzu. Zalać 2 litrami wódki. Przez miesiąc trzymać w słońcu i cieple. Po tym czasie połączyć z syropem cukrowym, dobierając taka proporcję cukry by odpowiadała gustom smakowym. Doskonale będzie smakować po min. 4 miesiącach, a najlepiej po roku.

Dawkowanie

Pić łyżkę stołową rozcieńczoną w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody po trzy razy dziennie po jedzeniu.

Dodaj komentarz