Nalewka malinowa

Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Stosowana w stanach przeziębienia(grypa, angina). Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Składniki

  • Na 1 kg dojrzałych malin 1 litr spirytusu
  • Syrop cukrowy przyrządzony  z litra wody i 25 dkg cukru

Przyrządzenie

Każde 1 kg dojrzałych i umytych malin należy zalać 1 litr spirytusu. Pozostawić szczelnie zamknięte na okres miesiąca w słonecznym miejscu. Po tym okresie zlać syrop i przefiltrować przez bibułę filtracyjną, a następnie połączyć z syropem cukrowym. Całość pozostawić na tydzień czasu w zamkniętym słoiku lub gąsiorze. Po tygodniu nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

Dawkowanie

Pić łyżkę stołową na pół szklanki przegotowanej ciepłej wody kilka razy dziennie. Można także dodawać do herbaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *