Nalewka malinowa

Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Stosowana w stanach przeziębienia(grypa, angina). Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego.

Składniki

  • Na 1 kg dojrzałych malin 1 litr spirytusu
  • Syrop cukrowy przyrządzony  z litra wody i 25 dkg cukru

Przyrządzenie

Każde 1 kg dojrzałych i umytych malin należy zalać 1 litr spirytusu. Pozostawić szczelnie zamknięte na okres miesiąca w słonecznym miejscu. Po tym okresie zlać syrop i przefiltrować przez bibułę filtracyjną, a następnie połączyć z syropem cukrowym. Całość pozostawić na tydzień czasu w zamkniętym słoiku lub gąsiorze. Po tygodniu nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

Dawkowanie

Pić łyżkę stołową na pół szklanki przegotowanej ciepłej wody kilka razy dziennie. Można także dodawać do herbaty.

Dodaj komentarz