Na zakończenie lata proponujemy dzisiaj ciekawą w smaku lemoniadę.
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 3-4 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- szklanki truskawek – mogą być mrożone
- 3 szklanki zimnej wody (niegazowanej lub lekko gazowanej).
Wykonanie
1. Cukier i pół szklanki wody doprowadzić do wrzenia w małym garnku. Gotować przez ok 5 minut, by cukier całkowicie się rozpuścił. Należy odstawić do wystygnięcia.
2. Truskawki zmiksować na gładką masę. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
3. Wycisnąć sok z cytryn i dodać sok z limonki.
4. Cytrynę, limonkę wymieszać z puree z truskawek i syropem cukrowym. Wymieszać i dodać 3 szklanki wody. Podawać schłodzone z kostkami lodu.