Dzięki uprzejmości pani Marysi publikuję Państwu kolejny przepis na zupę. Dzisiaj wspólnie gotujemy zupę ziemniaczaną, zwaną także kartoflanką.
W Polsce uprawa tych warzyw rozpoczęła się od króla Jana III Sobieskiego, który podarował swojej ukochanej Marysieńce bulwy ziemniaków z carskich ogrodów. W Wilanowie przyjęte zostały one z rezerwą, ale za sprawą ogrodnika, który dostarczał je na dwór królewski, zaczęły być traktowane jako kosztowny przysmak!*
Warto wiedzieć, że te dobrze nam znane warzywa zawierają wartościową skrobię, witaminę C, potas i wapń.*
Ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, ale także osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Dzięki zawartemu błonnikowi pomogą przy zaparciach, kłopotach z trawieniem czy biegunkach!*
Poniżej przepis na przygotowanie tej przepysznej zupy wg tradycyjnej receptury.
Składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 por
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki smalcu lub słoniny
- mąka
Wykonanie
- Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę lub plasterki, pora w plasterki, natomiast natkę pietruszki posiekać.
- Wywar podgrzać, dodać warzywa oraz zieleninę.
- Gotować do miękkości przez około 40 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku.
- Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę: roztopić smalec na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając, a następnie dodać do zupy.
* http://gotujmy.pl/zupa-ziemniaczana-czyli-tradycyjna-kartoflanka,artykuly-porady-artykul,18576.html