Nalewka morelowa

Pomaga w zwalczaniu anemii (zawiera dużo żelaza). Wzmacnia serce i naczynia krwionośne.

Składniki

  • Dojrzałe morele
  • Cukier
  • Spirytus

Przyrządzenie

Umyte i bez pestek morele pokroić na ćwiartki. Jedną dziesiątą owoców pozostawić z pestkami. Całość włożyć do gąsiora i zalać spirytusem w taki sposób aby alkohol przykrył owoce. Pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu przez 3 miesiące.

Po zlaniu płynu dodać 10 dkg cukru na każdy litr wlanego alkoholu. Poczekać, aż cukier się rozpuści. Całość przefiltrować przez bibułę filtracyjną i przelasć do butelek. Po 6 miesiącach przechowywania w szczelnie zamkniętych butelkach w ciemnym i chłodnym miejscu nalewka nadaje się do spożycia.

Dawkowanie

Pić jedną łyżkę stołową trzy razy dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *