Nalewka morelowa

Pomaga w zwalczaniu anemii (zawiera dużo żelaza). Wzmacnia serce i naczynia krwionośne.

Składniki

  • Dojrzałe morele
  • Cukier
  • Spirytus

Przyrządzenie

Umyte i bez pestek morele pokroić na ćwiartki. Jedną dziesiątą owoców pozostawić z pestkami. Całość włożyć do gąsiora i zalać spirytusem w taki sposób aby alkohol przykrył owoce. Pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu przez 3 miesiące.

Po zlaniu płynu dodać 10 dkg cukru na każdy litr wlanego alkoholu. Poczekać, aż cukier się rozpuści. Całość przefiltrować przez bibułę filtracyjną i przelasć do butelek. Po 6 miesiącach przechowywania w szczelnie zamkniętych butelkach w ciemnym i chłodnym miejscu nalewka nadaje się do spożycia.

Dawkowanie

Pić jedną łyżkę stołową trzy razy dziennie.

Dodaj komentarz