Nalewka z czarnego bzu z korzeniami

Nalewka ma właściwości odtruwające organizm i ułatwiające trawienie.

Składniki

  • 105 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • Ok 10 cm cynamonu
  • 3 goździki
  • Kawałek laski wanilii
  • 2 litry wody
  • 0,5 l białego wina wytrawnego (najlepiej gronowego)
  • 1 l wódki zrobionej ze spirytusu (80%)

Przyrządzenie

Wszystkie składniki poza wódką wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Przefiltrować i połączyć z wódką. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Po dwóch miesiącach można spożywać.

Dawkowanie

Pić dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *