Nalewka z czarnego bzu z korzeniami

Nalewka ma właściwości odtruwające organizm i ułatwiające trawienie.

 

Składniki

  • 105 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • Ok 10 cm cynamonu
  • 3 goździki
  • Kawałek laski wanilii
  • 2 litry wody
  • 0,5 l białego wina wytrawnego (najlepiej gronowego)
  • 1 l wódki zrobionej ze spirytusu (80%)

 

Przyrządzenie

Wszystkie składniki poza wódką wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Przefiltrować i połączyć z wódką. Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Po dwóch miesiącach można spożywać.

 

Dawkowanie

Pić dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej.

Dodaj komentarz