Zupa ziemniaczana

Dzięki uprzejmości pani Marysi publikuję Państwu kolejny przepis na zupę. Dzisiaj wspólnie gotujemy zupę ziemniaczaną, zwaną także kartoflanką.

W Polsce uprawa tych niezastąpionych warzyw rozpoczęła się od króla Jana III Sobieskiego, który podarował swojej ukochanej Marysieńce bulwy ziemniaków z carskich ogrodów. W Wilanowie przyjęte zostały one z rezerwą, ale za sprawą ogrodnika, który dostarczał je na dwór królewski, zaczęły być traktowane jako kosztowny przysmak!*

Warto wiedzieć, że te dobrze nam znane warzywa zawierają wartościową skrobię, witaminę C, potas i wapń.*

Ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, ale także osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Dzięki zawartemu błonnikowi pomogą przy zaparciach, kłopotach z trawieniem czy biegunkach!*

Poniżej przepis na przygotowanie tej przepysznej zupy wg tradycyjnej receptury.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki smalcu lub słoniny
  • mąka

Wykonanie

  1. Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę lub plasterki, pora w plasterki, natomiast natkę pietruszki posiekać.
  2. Wywar podgrzać, dodać warzywa oraz zieleninę.
  3. Gotować do miękkości przez około 40 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką do smaku.
  4. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę: roztopić smalec na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając, a następnie dodać do zupy.

* http://gotujmy.pl/zupa-ziemniaczana-czyli-tradycyjna-kartoflanka,artykuly-porady-artykul,18576.html

Dodaj komentarz