Zdrowotne właściwości tej nalewki to wzmocnienie dla osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Posiada doskonałe właściwości przeciwgorączkowe korzystne w stanach przeziębienia i wiosennej grypy. Dobrze działa na serce, naczynia wieńcowe i nerki.
Składniki
- 0,5 l spirytusu,
- Ananas
- Syrop cukrowy przyrządzony z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru
Przyrządzenie
Do dużego słoja wlać 0,5 l spirytusu. Ananasa obrać ze skórki, odkroić ćwierć owocu, owinąć gazą i zawiązać sznurkiem. W słoiku nad powierzchnią spirytusu umocować owoc w taki sposób by dotykał jego powierzchni. Słój szczelnie, postawić w zimnym i ciemnym miejscu na okres dwóch tygodni.
Po tym czasie usunąć pozostałości owocu i przygotować syrop cukrowy przyrządzony z 0,75 l wody i 0,25 kg cukru. Do gorącego syropu powoli wlać ananasowy spirytus. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić. Całą zawartość rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Przez okres pół roku trzymać w miejscu ciemnym i chłodnym. Po tym czasie ananasówka nadaje się do spożycia.
Dawkowanie
Pić po dwie łyżki stołowe dwa lub trzy razy dziennie.