Nie każdy zapewne zna nazwę Hulajdy i nawet nie wie, co to jest. Hulajdy to kluski wykonane z obranych i startych surowych ziemniaków, które są zalane mlekiem, bądź okraszone stopionym boczkiem lub słoniną ze skwarkami.
Produkt ten został w 2015 roku wpisany na „Listę Produktów Tradycyjnych”. Nazwa ta wywodzi się stąd, że kluseczki te „tańcowały w garnku” – hulały i trudno było je wyłowić.
Potrawę tę przyrządzano przez cały rok, a przepis był przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Był bardzo popularne ze względu na prostotę i łatwo dostępny główny składnik – ziemniaki.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr mleka
Wykonanie
- Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce. Odcedzić i wycisnąć nadmiar wody.
- Z powstałej masy należy uformować kulki o wielkości 2-3 cm.
- W garnku należy zagotować wodę, posolić i wrzucać uformowane kulki.
- Po 20 minutach wyjąć ugotowane kluski.
- W międzyczasie ugotować mleko. Gotowe kluseczki przesypać na talerz i zalać gorącym mlekiem. ZAMIAST MLEKA MOŻNA okrasić podsmażonymi boczkiem lub SŁONINĄ.