Przejdź do treści

Hulajdy

Nie każdy zapewne zna nazwę Hulajdy i nawet nie wie, co to jest. Hulajdy to kluski wykonane z obranych i startych surowych ziemniaków, które są zalane mlekiem, bądź okraszone stopionym boczkiem lub słoniną ze skwarkami.

Produkt ten został w 2015 roku wpisany na „Listę Produktów Tradycyjnych”. Nazwa ta wywodzi się stąd, że kluseczki te „tańcowały w garnku” – hulały i trudno było je wyłowić.

Potrawę tę przyrządzano przez cały rok, a przepis był przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Był bardzo popularne ze względu na prostotę i łatwo dostępny główny składnik – ziemniaki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr mleka

Wykonanie

  1. Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce. Odcedzić i wycisnąć nadmiar wody.
  2. Z powstałej masy należy uformować kulki o wielkości 2-3 cm.
  3. W garnku należy zagotować wodę, posolić i wrzucać uformowane kulki.
  4. Po 20 minutach wyjąć ugotowane kluski.
  5. W międzyczasie ugotować mleko. Gotowe kluseczki przesypać na talerz i zalać gorącym mlekiem. ZAMIAST MLEKA MOŻNA okrasić podsmażonymi boczkiem lub SŁONINĄ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *