Przejdź do treści

Kapuśniak

W dzisiejszym artykule przedstawię przepis na Kapuśniak. Zupa ta charakteryzuje się doskonałym smakiem i unikalnym aromatem. Publikowany przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w domu pani Marysi.

Kapuśniak to zupa przygotowywana na bazie różnych odmian kapusty. Biała, czerwona, włoska, kiszona, świeża, młoda – wybór zależy od nas. Oprócz tego warzywa, podstawowym składnikiem jest także kawałek mięsa z kością, najczęściej żeberka wieprzowe, które nadają wyjątkowego smaku i aromatu zupie. Najczęściej tę zupę wykonuje się z kapusty kiszonej, która dostępna jest przez cały rok.

Składniki

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • duża marchew
  • duża cebula
  • kawałek selera
  • duża pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Wykonanie

  1. Na początek należy obrać, pokroić warzywa, a następnie włożyć do garnka z wodą.
  2. Na deseczce pokroić żeberka na kawałki i razem z kapustą włożyć do garnka.
  3. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól.
  4. Całość pozostawić w garnku i gotować pod przykryciem ok 20 minut.
  5. Na koniec należy zrobić zasmażkę: roztopić masło na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając.
  6. Gotować do czasu, gdy żeberka i ziemniaki będą miękkie, a następnie dodać wcześniej przygotowaną zasmażkę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *