W dzisiejszym artykule przedstawię przepis na Kapuśniak. Zupa ta charakteryzuje się doskonałym smakiem i unikalnym aromatem. Publikowany przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie w domu pani Marysi.
Kapuśniak to zupa przygotowywana na bazie różnych odmian kapusty. Biała, czerwona, włoska, kiszona, świeża, młoda – wybór zależy od nas. Oprócz tego warzywa, podstawowym składnikiem jest także kawałek mięsa z kością, najczęściej żeberka wieprzowe, które nadają wyjątkowego smaku i aromatu zupie. Najczęściej tę zupę wykonuje się z kapusty kiszonej, która dostępna jest przez cały rok.
Składniki
- 1 kg wędzonych żeberek
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- duża marchew
- duża cebula
- kawałek selera
- duża pietruszka
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Na początek należy obrać, pokroić warzywa, a następnie włożyć do garnka z wodą.
- Na deseczce pokroić żeberka na kawałki i razem z kapustą włożyć do garnka.
- Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i sól.
- Całość pozostawić w garnku i gotować pod przykryciem ok 20 minut.
- Na koniec należy zrobić zasmażkę: roztopić masło na patelni i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając.
- Gotować do czasu, gdy żeberka i ziemniaki będą miękkie, a następnie dodać wcześniej przygotowaną zasmażkę.
Smacznego!