Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Stosowana w stanach przeziębienia(grypa, angina). Dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego.
Składniki
- Na 1 kg dojrzałych malin 1 litr spirytusu
- Syrop cukrowy przyrządzony z litra wody i 25 dkg cukru
Przyrządzenie
Każde 1 kg dojrzałych i umytych malin należy zalać 1 litr spirytusu. Pozostawić szczelnie zamknięte na okres miesiąca w słonecznym miejscu. Po tym okresie zlać syrop i przefiltrować przez bibułę filtracyjną, a następnie połączyć z syropem cukrowym. Całość pozostawić na tydzień czasu w zamkniętym słoiku lub gąsiorze. Po tygodniu nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.
Dawkowanie
Pić łyżkę stołową na pół szklanki przegotowanej ciepłej wody kilka razy dziennie. Można także dodawać do herbaty.