Doskonale działa na dolegliwości żołądkowe w tym zaburzenie trawienia. Ma właściwości wykrztuśne. Szczególnie polecana w nieżycie górnych dróg oddechowych i bolącym gardłem.
Składniki
- 0,5 kg dojrzałej czarnej porzeczki
- 0,75 l wódki
- Syrop cukrowy przyrządzony z 0,5 l wody i 0,5 kg cukru
Przyrządzenie
Umyte, pozbawione szypułek i ogonków owoce czarnej porzeczki włożyć do słoja i zalać 0,75 l wódki. Szczelnie zamknąć słój i przez 45 dni trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu. Po tym czasie zlać nalewkę i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Wykonać syrop cukrowy, a następnie wlać nalewkę i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu przez okres tygodnia. Po tym czasie przefiltrować przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek. Pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu przez 3 miesiące.
Dawkowanie
Pić kilka razy dziennie jedną łyżkę stołową.