Przejdź do treści

Nieodkryta dzika róża

Lato jeszcze trwa, a co raz bardziej czuć jesień. Idąc dulowskimi łąkami czuć przepiękny zapach sianka i polnych kwiatów rosnących dookoła. Można dostrzec owoce głogu, dzikiej róży czy czarnego bzu. Powoli krajobraz ten zmienia się na jesienny.

W dzisiejszym artykule szczegółowo omówię owoce dzikiej róży, które można spotkać na łąkach lub w przydomowych ogródkach. W dawnych czasach owoce dzikiej róży (łac. Rosa caninca) spożywano nawet na surowo. Wykorzystywano na wiele dolegliwości, a także w celach kulinarnych.

Właściwości

Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C(od 300 do nawet 1200 mg w 100g). To kilka lub kilkanaście razy więcej  niż cytryna. Podczas gotowania, suszenia czy mrożenia ta zawartość maleje, mimo tego znacznie przewyższa owoce cytrusowe. Pomimo to owoce dzikiej róży polecane są jako środek zwiększający odporność i wzmacniający przy przeziębieniu, grypie, stanach przemęczenia oraz chorobach przewlekłych.

Szczególne znaczenie ma przy nadciśnieniu oraz chorobach układu pokarmowego, gdyż zawiera wiele innych cennych witamin i związków, m.in. wit. A, B1, B2, E, K.

Najlepiej spożywać świeże owoce, ale również cenne są przetwory i napary. Jedząc trzy owoce dzikiej róży pokryjemy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Witaminy, które zawiera róża szczególnie zalecane są w stanach zapalnych żołądka i jelit, w czasie biegunek, w chorobach wrzodowych, gdy utrudnione jest przyswajanie witamin z pokarmów i witamin syntetycznych. Witaminy z róży są wówczas bardziej przyswajalne przez organizm.

Należy zwrócić szczególną uwagę, gdy jemy ją na surowo, wówczas należy jeść bez nasion, gdyż mogą one spowodować swędzenie dolnej części jelita grubego – nie zbyt przyjemne uczucie.

Kiedy zbierać owoce dzikiej róży?

Owoce dzikiej róży powinno zbierać się we wrześniu kiedy są w pełni dojrzałe, o pięknej czerwonej barwie. Jeżeli chcesz wykorzystać je do nalewki można zaczekać aż lekko zmięknie i trochę się przymrozi (lub umieść w lodówce).

Owoce najlepiej suszyć w piekarniku w początkowej temperaturze 90 stopni i co 10-15 minut zmniejszać o 10 stopni C.

Zastosowanie i przepisy

Kompot z dzikiej róży

Składniki

  • 1 kg świeżych owoców róży
  • 0,7 l wody
  •  60 dag cukru
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie

  1. Wodę, cukier i sok z cytryny wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Owoce zalać powstałym syropem i pasteryzować w słoikach ok 20 minut.

Dzika róża na wzmocnienie

Składniki

  • 3 łyżeczki rozdrobnionych owoców dzikiej róży
  • 2 szklanki wody

Wykonanie

  1. Rozdrobnione owoce zalać 2 szklankami wody.
  2. Wolno gotować na małym ogniu ok 3 minuty. Odstawić na 10 minut i przecedzić.
  3. Pić pół szklanki 4 razy dziennie.

Napar na gorączkę

Składniki

  • 1 łyżka rozdrobnionych owoców dzikiej róży
  • 1 szklanka wody

Wykonanie

  1. Rozdrobnione owoce dzikiej róży zalać szklanką wrzącej wody.
  2. Parzyć pod przykryciem 15 minut. Przed wypiciem przecedzić. Można dodać soku z malin lub czarnej porzeczki.
  3. W przypadku przeziębienia i gorączki pić po pół szklanki ciepłego naparu 3 razy dziennie.

Marmolada z dzikiej róży

Składniki

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • 1 kg cukru
  • 1 gruszka
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie

  1. Dokładnie umyć owoce i wyciągnąć pestki.
  2. Do garnka wlać wodę, a następnie wrzucić owoce.
  3. Wsypać cukier i gotować do miękkości owoców, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gotować ok 30 minut i przełożyć do suchych słoiczków. Pasteryzować ok 20 minut.

Nalewka z dzikiej róży na wzmocnienie

Składniki

  • 250 g owoców dzikiej róży
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu
  • Przyprawy (np. cynamon, laska wanilii, kardamon, goździki)

Wykonanie

  1. Rozdrobnione i oczyszczone owoce zasypać cukrem, a następnie zalać spirytusem. Dla wzmocnienia smaku można również użyć przypraw, np. cynamon, laska wanilii, kardamon, goździki.
  2. Nalewkę należy odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć.
  3. Po 2 miesiącach należy nalewkę przecedzić przez gazę i przefiltrować przez filtr do kawy. Można ją spożywać.

Dżem jabłkowo-różany

Składniki

  • 0,5kg owoców róży
  • 1 kg cukru
  • 1 kg jabłko

Wykonanie

  1. Oczyszczoną owoce róży ugotować w wodzie pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie zblendować.
  2. Do zblendowanej róży dodać cukier i zagotować ok. 10 minut.
  3. Dodać drobno pokrajane jabłka bez skórek i tak gotować do uzyskania konsystencji musu. Przelać do słoiczków i pasteryzować ok 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *