W dzisiejszym artykule przedstawiam Państwu kolejny przepis z rodzinnej książki kucharskiej na Strudel z jabłkami. Ten przepis również był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Pamiętam go z lat dzieciństwa, kiedy życie było bardzo beztroskie, a babcia zawsze go przyrządzała w okresie wysypu jabłek, gruszek czy śliwek renklody. Kojarzy mi się z okresem wakacji i słonecznego lata.
Z informacji jakie znalazłem w Internecie Strudel z jabłkami to bardzo popularne ciasto w Austrii i Niemczech. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło, posypany cukrem pudrem lub obtoczony w cukrze. Można go również podać z bitą śmietaną lub z lodami. W każdej postaci smakuje idealnie.
W Internecie można znaleźć wiele przepisów na strudel z jabłkami, jednak ten jest wyjątkowy, bo nasz, rodzinny. Z podanego niżej przepisu otrzymamy dwa strudle.
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 100 ml mleka
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek lub innych owoców (śliwki, gruszki)
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie
- Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto.
- Przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ręcznie ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką, aż ciasto będzie jednolite i nieklejące. Na początku jest lekko klejące, ale po chwili robi się już gładkie.
- Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować jak najcieniej w kształcie koła. Druga połowę przygotować w podobny sposób.
- Do środka należy włożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Jabłka lub inne owoce umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne lub pestki. Pokroić drobno w plasterki. Całość posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Kładąc nadzienie należy zachować ok 1 cm marginesu na zwijanie.
Uwaga! Jabłka najlepiej nakładać suche, gdyż mokre spowodują rozmoknięcie ciasta. Całość należy zwinąć w roladę.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę można posmarować roztopionym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C. Upieczony strudel pozostawić na ok. 30 minut, następnie pokroić w dość grube kawałki i podawać wg fantazji, np. z lodami lub po prostu z cukrem.
Smacznego!