Przejdź do treści

„Wigilijny” barszcz czerwony z uszkami

Zgodnie z informacją zamieszczoną na Wikipedii barszcz to popularna zupa w krajach Europy Centralnej i Wschodniej, przyrządzana na zakwasie z żyta, kapusty kiszonej, buraków ćwikłowych lub szczawiu. Barszcz wigilijny nieco różni się od tego przyrządzanego w innych miesiącach. To barszcz postny przygotowany bez składników mięsnych. Tradycyjny barszcz postny przygotowywany jest z wywaru z włoszczyzny i buraków połączony z wywarem z suszonych grzybów i kwasu buraczanego.

Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na przepyszny barszcz z uszkami.

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 2 l przegotowanej wody
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Buraki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do kamiennego garnka lub słoja i zalać letnią przegotowaną wodą, w taki sposób, by buraczki zostały przykryte. Można również przykryć gazą i odstawić do ciepłego pomieszczenia na 5 dni.
  2. Po tym czasie ukiszony barszcz należy przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przepis na uszka wigilijne

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki oliwy
  • woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
  • sól

Wykonanie

  1. Mąkę wymieszać z jajem, oliwą i odrobiną soli. Wyrobić ciasto stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem, w taki sposób, by ciasto było sprężyste.
  2. Rozwałkować ciasto na duży cienki prostokąt i wykrawać kwadraty o boku 3-4 cm. Następnie położyć farsz i zlepić po przekątnej, by powstał trójkąt, a potem skleić dwa końce trójkąta, by powstał kształt uszka.

Farsz

Składniki

  • 3 – 3 1/2 dag suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Namoczyć grzyby, następnie je ugotować i pokroić.
  2. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, dodać grzybki i uzupełnić bułką tartą w ten sposób, by farsz nie był rzadki.
  3. Doprawić do smaku.

Przyrządzone uszka wrzucić do osolonej, gorącej wody. Gotować przez 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Gorące uszka zalać barszczem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *