Zgodnie z informacją zamieszczoną na Wikipedii barszcz to popularna zupa w krajach Europy Centralnej i Wschodniej, przyrządzana na zakwasie z żyta, kapusty kiszonej, buraków ćwikłowych lub szczawiu. Barszcz wigilijny nieco różni się od tego przyrządzanego w innych miesiącach. To barszcz postny przygotowany bez składników mięsnych. Tradycyjny barszcz postny przygotowywany jest z wywaru z włoszczyzny i buraków połączony z wywarem z suszonych grzybów i kwasu buraczanego.
Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na przepyszny barszcz z uszkami.
Składniki
- 1 kg czerwonych buraczków
- 2 l przegotowanej wody
- 2 kromki chleba żytniego
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
Wykonanie
- Buraki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki włożyć do kamiennego garnka lub słoja i zalać letnią przegotowaną wodą, w taki sposób, by buraczki zostały przykryte. Można również przykryć gazą i odstawić do ciepłego pomieszczenia na 5 dni.
- Po tym czasie ukiszony barszcz należy przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Przepis na uszka wigilijne
Składniki
- 25 dag mąki
- 1 jajo
- 1-2 łyżki oliwy
- woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
- sól
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z jajem, oliwą i odrobiną soli. Wyrobić ciasto stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem, w taki sposób, by ciasto było sprężyste.
- Rozwałkować ciasto na duży cienki prostokąt i wykrawać kwadraty o boku 3-4 cm. Następnie położyć farsz i zlepić po przekątnej, by powstał trójkąt, a potem skleić dwa końce trójkąta, by powstał kształt uszka.
Farsz
Składniki
- 3 – 3 1/2 dag suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Namoczyć grzyby, następnie je ugotować i pokroić.
- Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle, dodać grzybki i uzupełnić bułką tartą w ten sposób, by farsz nie był rzadki.
- Doprawić do smaku.
Przyrządzone uszka wrzucić do osolonej, gorącej wody. Gotować przez 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Gorące uszka zalać barszczem.
Smacznego!